Barnet

Barnet

Barnet är nu cirka 48 cm långt, och väger cirka 3 kg i början av veckan och cirka 3,17 kg vid veckans slut.

Graviditeten beräknas nu som fullgången. Barnet ökar snabbt i vikt och alla inre organ är färdigbildade. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna nedåt så erbjuds ofta ett yttre vändningsförsök.

Pregnancy week 38 baby Beige
Mamma

Mamma

Nu börjar det bli rejält tungt och det är jobbigt om nattsömnen blir störd. Kanske är du trött på att vänta barn och längtar efter att födseln äntligen ska sätta igång? Håll ut, det är inte många veckor kvar nu! Det är vanligt att känna förvärkar, där livmodern blir hård och sedan slappnar av. Förvärkar kan göra ont, som mensvärk eller mer.

Förvärkar Om du födde barn vaginalt förra gången kan du få så kraftiga förvärkar att det kan vara lätt att tro att förlossningen har satt igång. Men efter någon eller några timmar så lugnar det ner sig igen och så där kan det hålla på i flera dagar innan det sätter igång på riktigt. Livmodern tränar sig inför det stora jobb som ligger framför er – att välkomna ytterligare ett barn till världen. Ta kontakt med din barnmorska eller läkare om du har frågor eller funderingar kring förvärkarna.

Försök vila om du kan Försök att få lite tid för dig själv – sov eller vila så ofta du kan. Lyssna gärna på avslappningsövningar, då avslappning både kan underlätta att somna in och hjälpa dig under din förlossning. Du hittar övningarna i Play.

Oxytocin När vi är avslappnade så ökar frisättningen av hormonet oxytocin. Det är ett hormon med flera olika funktioner, det triggar till exempel livmodern till att dra ihop när värkarna startar och det är det hormon som behövs för att mjölken ska komma ut vid amning.

Det här hormonet är också en viktig del i anknytningen till barnet. Att se till att ha lugn och ro omkring dig när ditt barn väl är fött ökar chansen för frisättning av oxytocin och hjälper till vid amningsstarten. Att gå in i ”bebisbubblan” hjälper alltså och gör att du snabbare får chans att lära känna ditt barn och tolka barnets signaler.

En mysig sak att göra med dina äldre barn kan vara att välja ut ett gosedjur eller en filt som de kan ge i present till lillasyster eller lillebror. Kanske behövs även en liten present till de blivande storasyskonen?

Graviditetssymtom Du kanske känner igen den märkligt stickande/pirrande känslan i slidan när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ibland ett obehag när du sätter dig för snabbt på en stol. Du kan även få en ökad mängd mjölkig flytning.

Om du väntar tvillingar Puh! Hur stor kan en mage bli egentligen? Passa på att ta bilder på magen, nu är den snart ett minne blott. Och du kommer få det så mycket bekvämare i kroppen utan de två extra människorna du går runt och bär omkring på. Nu är det riktigt trångt om plats.

River's birth story
Partner

Partner

Om ni inte gjort det tidigare är det läge nu att fundera på vad ni kommer vilja ta med till BB när det blir dags att åka in. Det är dags att packa den berömda BB-väskan, så att den är redo om ni brådstörtat skulle behöva åka in.

Det är ingen höjdare att behöva lämna bebisbubblan för att åka hem och hämta kläder och deodorant, eller att gå omkring på BB-hotellet i blodiga kläder och lukta svett.

Här är saker som kan var bra att packa:

  • Mobiltelefon och laddare.
  • Hörlurar.
  • Musik. Kolla i förväg vad de har för typ av musikspelare på avdelningen. Sätt ihop en spellista tillsammans.
  • Flera klädombyten. Mjuka och sköna kläder.
  • Godis, snacks och energibars.
  • Extra mjukt och skönt toalettpapper. Det kommer att göra ont för den nyförlösta att torka sig och sjukhuspapper är oftast inte av det lyxigare slaget. Fyll också badrummet hemma med premiumpapper.
  • Necessär med toalettsaker.
  • Bebiskläder. 2-3 ombyten.
  • Kanske någon mat eller dryck som din partner längtat efter och inte fått äta eller dricka under graviditeten.
  • Förströelse i form av böcker och tidningar.
  • ID-kort. Viktigt!
  • Ta även med babyskydd, bärsjal, vagn eller alla tre, beroende på hur ni planerar att åka hem.
  • Eventuell förlossningspresent.

Barnmorskan tipsar Om barnet föds nu så föds det i fullgången tid. Fullgången tid räknas från vecka 37+0. Även om det kan kännas som om barnet kommer "för tidigt" så är det i rätt tid enligt medicinsk beräkning. Föds barnet före vecka 37+0 så räknas det som om man föder för tidigt, eller prematurt som det också kallas.

Läs mer om andra trimestrar: