Barnet

Barnet

Nu är det inte lång tid kvar!

Barnets totala längd är nu cirka 51cm och det väger cirka 3,39 kg i början av veckan och cirka 3,56 kg vid veckans slut. Det är fullt utvecklat och redo att lämna sin trygga tillvaro i livmodern. Nästan allt fosterfett är borta.

Vanligtvis klipps navelsträngen cirka 3-4 minuter efter att barnet fötts (gäller friska fullgångna barn) eller då pulsationerna upphört. Moderkakan lossnar vanligtvis inom loppet av den första timmen efter barnets födelse.

Barnets huvud kan vara kraftigt omformat efter passagen genom förlossningskanalen. Det kommer att återgå till sin runda form inom det första dygnet.

Graviditetshormoner kan påverka det nyfödda barnet. Det kan göra att pojkar och flickor har svullna bröstvårtor som kan innehålla små mängder mjölk. Även könsorganen kan påverkas av detta, blygdläpparna hos flickor och pungen hos pojkar kan vara förstorade. Det är normalt och försvinner inom de första dygnen.

Pregnancy Week 40 Baby beige
Mamma

Mamma

Snart får du äntligen möta lillasyster eller lillebror! Nu går du in i kanske den sista veckan av den här graviditeten – om du föder runt utsatt datum vill säga. Endast cirka 5 % av alla barn föds på den beräknade förlossningsdagen så räkna med plus/minus två veckor.

Igångsättning Om din förlossning behöver sättas igång så görs det på förlossningsavdelningen/BB runt vecka 41+0 - 42+0. Det skiljer sig lite beroende på var i Sverige du bor och hur du och barnet mår. Ibland behöver man sätta igång födsel tidigare än så om det finns medicinska skäl. Vilken metod som används för att sätta igång en födsel beror på flera olika faktorer och det görs alltid en individuell bedömning innan igångsättningen startar.

Ibland kan det ta mer än ett dygn innan kroppen ens förstår att den ska komma igång i värkarbete, så om du blir igångsatt är det bra att packa ner massa tålamod i förlossningsväskan - bra filmer och mumsiga godsaker brukar också vara bra att ta med sig.

Födde du barn vaginalt förra gången brukar det vara till fördel för en igångsättning i den aspekten att kroppen har ett minne av vad den förväntas göra - starta upp i värkarbete – och då kan det gå lite enklare att väl få igång värkarna.

En bra målbild En bra målbild under födseln för att orka hålla fokus kan vara att tänka på första gången som ditt äldre barn får möta bebisen. Det är ett av de där väldigt speciella ögonblicken i våra liv.

Efterkontroll Du är välkommen tillbaka till din barnmorska på efterkontroll ungefär 6–12 veckor efter förlossningen. Den här tiden behöver du själv ta ansvar för att ringa och boka och vi rekommenderar varmt att du tar dig tid att gå dit. På efterkontrollen pratar ni igenom hur du upplevde födseln och om du vill kan barnmorskan göra en gynekologisk undersökning och kontrollera att en eventuell bristning läkt som den ska. Då kontrollerar även barnmorska så att du börjar hitta tillbaka till dina knipmuskler i bäckenbotten.

Ni kommer även att diskutera ett eventuellt behov av preventivmedel, amning är inte ett hundraprocentigt skydd mot en ny graviditet. Har du frågor före din efterkontroll kontaktar du självklart din barnmorska tidigare.

Barnets utveckling Visste du att vi också följer ditt barn upp till 24 månader? När barnet är här kan du lägga till födelsedatumet i appen, och då aktiveras en ny del där du får en massa information om ditt barn upp till 2 års ålder. Bland annat kommer du få månadsvisa uppdateringar för ditt barns utveckling, både den mentala och fysiska, samt stöttande information för dig som förälder.

Hudson's birth story
Partner

Partner

Allt är klart. BB-väskan är packad. Graviditeten har nått sin fulla längd. Snart ska ni få träffa ert barn, hålla det i famnen och klä det i en gullig liten mössa. De flesta som går i väntans tider längtar halvt ihjäl sig efter förlossningen vid det här laget, även om de har varit skräckslagna inför den.

Tyvärr kan barnet bestämma sig för att vänta någon vecka till. Det genomsnittliga datumet för nedkomst är åtta dagar efter beräknat förlossningsdatum för förstföderskor.

Ta väl hand om varandra den tid som är kvar så att ni är starka och utvilade då dagen för födseln kommer.

Läs mer om andra trimestrar: