Barnet
Barnet är nu cirka 40 cm lång, och väger cirka 1,98 kg i början av veckan och cirka 2,15 kg vid veckans slut.
Barnet kan nu uppfatta ljus och mörker, till exempel om det är dag eller natt. Kroppen fortsätter att lagra underhudsfett. Fostervattenmängden ökar inte längre utan är konstant. Hjärnan växer snabbt och barnets huvud ökar i storlek.
Barnet fortsätter att röra på sig och du som blivande mamma ska känna fosterrörelser flera gånger om dagen.
Mamma
Dina aktiviteter påverkar barnet – om du äter, sitter, ligger eller går, känner barnet av det. Likaså påverkas han eller hon av ljud utifrån. Om du gör saker som du mår bra av så mår ditt barn bra eftersom det får ta del av dina ”må-bra” hormoner; oxytocin och endorfiner. Om du upplever mycket stress på jobbet är det viktigt att ta en rejäl funderare kring hur du skulle kunna dra ner på tempot de sista veckorna av din graviditet. Känner du dig stressad behöver du signalera det till din chef så att ni tillsammans kan hitta en arbetsbelastning som känns rimlig.
Tips på att komma ned i varv Ett bra sätt att komma ner i varv är att försöka ha en liten vilostund varje dag. Lyssna gärna på avslappningsövningarna som du hittar i Play. Du kanske minns det från tidigare förlossningar, att ju mer avslappnad du lyckas vara under och mellan dina förlossningsvärkar, desto bättre jobbar din livmoder– så det är bra att börja öva avslappning redan nu!
Kanske är det svårt att hitta egentid. Då kanske du kan hitta lite lugn och vila i en sagostund med dina äldre barn. Det är också ett fint tillfälle att bekanta sig med lillasyster eller lillebror inne i magen. Kanske vill dina äldre barn sjunga sin favoritsång för magen eller berätta vad som hänt på förskolan.
En viss ambivalens är inte ovanligt Det är inte ovanligt att man känner en viss ambivalens i att det nya barnet kommer att påverka de äldre barnens liv, försök att vila i att det är en gåva att ge sitt barn syskon, sett ur ett livsperspektiv.
Om du väntar tvillingar Nu är det smart att fylla frysen med färdiglagad mat så att du har det klart när du kommer hem med dina barn. Då är det bara att plocka ut och värma! Och tänk på att de som kommer hem till barnen de första veckorna inte ska bli bjudna på fika eller mat – de får ta med sig hem till dig! Du kan även, utan att skämmas, be om hjälp med dammsugning, toalettstäd, gå ut med sopor mm.
Det kan vara svårt att be om hjälp men tänk på att vi människor tycker om att hjälpa till, vi mår bra av det. Det kan också vara värt att fundera på om du överhuvudtaget orkar ha en massa människor på besök – det är tillåtet att säga nej till besök de första veckorna.
Partner
Hur ska ni ta er till och från BB? Än är det ett tag kvar, men planerar ni att köra hem efter förlossningen behöver ni ordna med ett babyskydd.
Vissa par väljer också att testköra vägen till BB för att vara så förberedda som möjligt när det väl gäller. Förutom att kolla upp vägen till sjukhuset är det bra att kolla var förlossningsentrén och närmaste patientparkering finns. Det kan även vara skönt att låta den egna bilen stå och åka taxi in. Då kan man koncentrera sig helhjärtat på sin partner.
I vissa fall kan förlossningar starta dramatiskt, men det vanligaste är ett lugnare förlopp med gott om tid och ganska långt mellan värkarna.
Barnmorskan tipsar Om vattnet har gått eller om man är orolig att vattnet ska gå i bilen in till sjukhuset kan det vara smart att ta med en stor sopsäck i plast som den som väntar barn kan sitta på.