Barnet
Mamma
Nu har du passerat ditt beräknade förlossningsdatum, det är inte ovanligt och inte heller något att oroa sig för. Fler än 93 % av alla som väntar barn som har passerat vecka 39+6 (graviditetsvecka 40) har fött sitt barn innan vecka 41+6 (graviditetsvecka 42) är över – det kan vara lite skönt att påminna sig själv om. Varje dag som du går över tiden kan kännas som en mindre evighet.
Igångsättning Om din förlossning behöver sättas igång så görs det på förlossningsavdelningen/BB runt vecka 41+0 - 42+0. Det skiljer sig lite beroende på var i Sverige du bor och hur du och barnet mår. Kommer du ända fram till vecka 42+0 räknas din graviditet som överburen och du har oavsett var du bor i Sverige med allra största sannolikhet påbörjat din igångsättning.
Skriv ett brev En fin sak att lägga lite tid på kan vara att skriva ett brev till både dig själv och till ditt barn. Hur tror du att det kommer att bli att vara mamma igen? Vad har du för förväntningar och farhågor? Brevet till ditt barn kan handla om vem du är, vad du hoppas kunna ge ditt barn och vad du ser fram emot att upptäcka tillsammans. Det är ju faktiskt bara fantasin som sätter gränser för vad som kan rymmas i breven.
Målbilder Om det känns jobbigt och segt kan det vara bra att ha en eller flera målbilder. En målbild kan vara när du väl har barnet blött och varmt på ditt bröst och födseln är över, eller känslan av att snart vara en familj med flera barn, det är ju rätt mäktigt. Om du har älskat att vänta barn kan det även finnas lite vemod över att den här tiden snart är slut. Passa i så fall på att njuta till fullo.
Det kan också vara mysigt att göra något bara du och dina äldre barn; lägga ett pussel, baka en kaka, ta ett bad tillsammans med mycket badskum eller gå till favoritparken. Är barnen större kanske ni kan ha filmkväll eller spela något roligt spel ihop. Eller så gör ni ett litet projekt där ni spelar in en kort film om er och er familj och vad ni alla ser fram emot att göra med det nya syskonet.
Ring till förlossningen om... Personalen på förlossningen finns alltid till för dig, så ring om du är orolig och undrar över något, till exempel om förlossningen har börjat.
Ring alltid till förlossningen:
- Vid minskade eller avsaknad av fosterrörelser
- Vid cirka 3 värkar på 10 minuter
- Vid vattenavgång
- Vid blödning
- Vid stark ihållande huvudvärk
- Vid andra symtom eller smärta som du inte upplevt tidigare
Partner
Det är både fysiskt och psykiskt påfrestande för den som bär barnet att passera det beräknade förlossningsdatumet, så var extra stödjande och ha tålamod. Självklart är det jobbigt även för dig, så försök att peppa varandra.
Din partners nattsömn är troligtvis rubbad så här i slutet av graviditeten och det är bra att vara så utvilad som möjligt när förlossningen väl sätter igång. Se därför till att din partner vilar även dagtid. Påminn gärna om detta och se till att möjlighet ges. Passa på att vila du också. Du har en viktig roll under förlossningen, så det är viktigt att även du har energi.
Till dig som partner: ta bilder under den första tiden. Föreviga ögonblicket när din partner matar ert barn, när de sover tillsammans eller i andra stunder som hon har sitt fokus riktat mot något annat än kameran. Det kommer att uppskattas när stunden är förbi.